Dovett - unngå rotter og tette rør

Toalettet er ingen søppelbøtte, det er bare tiss, bæsj og dopapir som skal kastes der.

Det er tre store syndere som bidrar til rotter og tette avløpsrør. Dette kan du være med å påvirke.

 • Våtservietter
  Det finnes ikke nedspylbare våtservietter! Selv om noen produsenter påstår dette, tilsier erfaring at de tar feil. Våtservietter løser seg ikke opp, men klumper seg sammen med annet søppel og fett, og blir til store baller som fører til gjentetting av rør og pumpestasjoner. Dette fører så til oversvømmelse og mulig forurensning.

  Hva gjør jeg med det?
  Kast i avfallsbøtte på badet.
 • Q-tips
  Løser seg ikke opp og blir som en armering i rør og i pumpestasjoner slik at disse tettes. Dette fører så til oversvømmelse og mulig forurensning. Plast fra Q-tips kan også ende opp i slammet, som er en ressurs til jordforbedring. Q-tips og annet søppel fører til store ekstra utgifter.


  Hva gjør jeg med det?
  Kast i avfallsbøtte på badet.

 • Fett
  Verken fett, matrester eller søppel skal i avløpsrørene gjennom doen eller vasken. Jevnlig tilførsel av dette er hovedårsaken til avleiringer i avløpsledninger og i pumpestasjoner. Hvis det blir mye så går røret helt tett, hvilket skaper store driftsutfordringer, oversvømmelser og eventuelt forurensninger. Kloakkrottene trives også når matrester og fett ender i avløpsrørene. Hvis du bruker varmt vann og såpe for å fjerne fett fra tallerkener, gryter og panner og heller det ut i avløpet, så forflytter du bare problemet ut i rørsystemet, der det avkjøles og stivner – og fører til gjentetting.

  Hva gjør jeg med det?
  Fett i stekepannen fjernes med tørkepapir. Dette kastes så som restavfall hvis du bor i Kongsvinger, Eidskog eller Nord-Odal, eller som matavfall hvis du bor i Grue.
  Små mengder flytende fett kan fint helles rett i matavfallet hvis det er egen sortering for dette (Grue), eller i restavfall hvis ikke. Fett som ikke stivner samles i en tett emballasje (f.eks. teipet melkekartong) og kastes i restavfall.
  Større mengder flytende fett (frityrolje, matolje) samler du opp i en plastkasse og leverer til gjenvinningsstasjon. Dette er utmerket råstoff til biogass 

Generelt

 • Tette avløpsanlegg gir utrivelige arbeidsforhold for de som gjør en viktig jobb på avløpsavdelingene.
 • Sanitæravfall er en av hovedkildene til marinforsøpling i Norge.
 • Økte nedbørsperioder i fremtiden vil øke faren for oversvømmelse i avløpsanlegg, og da er det enda viktigere at avløpsvannet ikke inneholder søppel.
 • Søppel i avløpet fører til store ekstra utgifter for vann- og avløpsavdelingen med alle problem de skaper. Spar samfunnet og deg selv for unødvendige utgifter – bruk dovett!