Hvordan fungerer en digital vannmåler?
Vannmåleren i huset ditt måler vannforbruket, som blir sendt ut som radiosignaler til det vi kaller en «gateway». Fra her går dataene videre, og blir lagret kryptert i en skyløsning.
All dataen blir lastet inn i et gebyrsystem som kun vi i GIVAS har tilgang til, og blir grunnlaget for fakturaen din.
Hvorfor har jeg digital vannmåler?
Fordelen med en digital vannmåler er at innsamlingen av vannmålerdata blir mer effektiv. Man unngår også feilavlesninger. Digitale vannmålere vil også på sikt gi bedre muligheter til å oppdage vannlekkasjer og rørbrudd.
Trenger jeg aldri mer lese av vannmåleren?
Per i dag blir data samlet inn via stasjonære basestasjoner eller mobile mottakere montert i GIVAS biler. Det betyr at det kan variere litt fra år til år hvilke vannmålere vi får inn data fra. Dersom du neste år mottar SMS eller avlesningskort fra GIVAS, har vi dessverre ikke klart å lese av vannmålere, og data må meldes inn manuelt.
Hvordan blir vannmålerdata sendt på en trygg måte?
Alle vannmålerdata er kryptert, som betyr at ingen kan lese tallene fra måleren uten å ha en krypteringsnøkkel. Denne er det kun GIVAS som har tilgang til.
Blir personvernet ivaretatt?
Opplysninger om vannforbruk er personopplysninger når de kan knyttes til enkeltpersoner. Det betyr at GIVAS kun har lov til å innhente data som grunnlag for fakturering av de kommunale vann- og avløpsgebyrene.
Er det strålefare forbundet med fjernavleste vannmålere?
De nye smarte vannmålerne sender data via et radionettverk. Dataoverføringen er kortvarig, svak og ikke helsefarlig. Sendingene vil vanligvis ligge på tusendeler av grenseverdiene satt av Statens strålevern og ca. 200 ganger svakere enn en mobiltelefon.